petak, 29. studenoga 2013.

Računalni virusi.

Računalne viruse bi najjednostavnije mogli definirati kao neki računalni program koji može ''zaraziti'' druge programe tako da u njih unese kopiju sebe. Baš kao pravi virusi. 

Virusi su se proširili upravo zato jer to što zaraze zapravo postaje virus pa to dalje širi ''zarazu''. Računalni virusi se najčešće sastoje od dva djela: 1. dio omogućava razmnožavanje virusa - nazivamo ga i osnovni dio virusa, a 2. dio je nosiva komponenta koja može imati funkciju opasne ili bezopasne. Veoma često sadržava i treći dio koji ima dio za okidanje (trigger function) koja određuje vrijeme i kao i 2.dio nije obavezno.

Imamo nekoliko vrsta virusa, a to su: boot sektor virusi (napadaju Master boot sektor), parazitski (oni zaraze izvršne datoteke dodavanjem svog sadržaja u strukturu programa), svestrani virusi (kao i sama riječ govori oni napadaju i boot sektore i izvršne programe), virusi pratioci (oni tvore .com datoteku koristeći ime već postojećeg .exe programa i ugradi u nju svoj kod), link virusi (preko linka se dobiva određeni virus i preko njega se može uništiti disk i napraviti ogromna šteta na računalu) i posljednji su makro virusi (ti virusi imaju mogućnost da sami sebe kopiraju, brišu i mijenjaju dokumente). 

To su neke veće podvrste virusa, ali dakle u te vrste ubrajamo viruse kao što je npr. 5lo. 



Znate li koji virus predstavlja ova shema?! 

Broj komentara: 8: